Yoena, Centrum voor Spirituele Ontdekkingen
Film

Film

Yoena vertoont inspirerende films die tot nadenken stemmen en je bewustzijn uitdagen.

JESUS CHRIST SUPER STAR


Originele film uit 1973


Rockopera


Jesus Christ Superstar vertelt in muzikale vorm het verhaal van de laatste zeven dagen van het leven van Jezus.

Jezus (Ted Neeley) maakt zijn intocht in Jeruzalem, waarbij Judas (Carl Anderson) zich afvraagt of Jezus nog wel de juiste dingen doet.

Vooral als Jezus zich inlaat met een vrouw als Maria Magdalena (Yvonne Elliman).

De hoofdpriester Caiaphas (Bob Bingham) maakt zich grote zorgen over de toenemende populariteit van Jezus.

Hij weet Judas zover te krijgen Jezus te verraden.

Pontius Pilatus (Barry Dennen) heeft in een droom gezien hoe hij verguisd zal worden door de dood van een man, Jezus. Als Jezus dan ook aan hem voorgeleid wordt door Caiaphas stuurt Pilatus hem handig door naar Koning Herodes (Josh Mostel). Maar die stuurt Jezus weer terug naar Pilatus, die onder druk van Caiaphas Jezus uiteindelijk laat kruisigen.DUALITEIT WEERGEGEVEN

In 1973 maakte regisseur Norman Jewison een bijzondere verfilming van JCS. Op locatie opgenomen in de woestijn van Israël, brengt Jewison een bijzondere combinatie van klassiek en modern bij elkaar.

Klassiek in de vorm van de eenvoud van het verhaal en de kleding. Modern door onder andere gebruik te maken van moderne rekwisieten als wapens (tot zelfs tanks en straaljagers aan toe) en bouwstellages.

Feitelijk visualiseert Jewison hiermee heel knap dezelfde dualiteit die ook in de muziek terug te vinden. Ook hier elementen van klassieke opera afgewisseld met stevige rockmuziek.


De soundtrack van de film, met de blauwachtig gekleurde cover, is de meest verkochte uitvoering van de rockopera en geldt voor velen als dé uitvoering. Vooral de uitvoering van het liedje ‘I Don’t Know How To Love Him’ door Yvonne Elliman werd een grote hit.

Andere bekende nummers zijn ‘Everything’s Alright’, ‘Hosanna’ en ‘King Herod’s Song’.

In de afgelopen 30 jaar zijn nog diverse andere ‘original cast’ uitvoeringen van JCS verschenen.


In 2000 verscheen een door Webber geproduceerde videofilm met de verfilming van de theateruitvoering.
Voor de film van Jewison werd de muziek gedirigeerd door de bekende dirigent André Previn en kreeg de muziek in 1974 een nominatie voor de Oscar. Voor de Golden Globe werd de film maar liefst zes keer genomineerd, één voor beste film en vijf voor de zingende acteurs Ted Neeley (Jezus), Yvonne Elliman (Maria) en Carl Anderson (Judas).Vrijdag 15 april


19.30-21.30 uur


Bijdrage: €5,-


Graag vooraf aanmelden: info@yoena.nl of bel/sms 06-19452804